maanantai 31. lokakuuta 2016

Metsäviikko – eli kuinka tappaa stressi ja herättää luovuus

Tunnistin jo aiemmin syksyllä stressin merkit itsessäni: rikkonaiset yöunet, luovuuden katoaminen, puuduttava suorittaminen, väsymys ihmiskontakteihin ja yleinen tyytymättömyys. Syysloman ajaksi tarjoutui mahdollisuus pitää lomaviikko – sekin tuntui aluksi kovin hankalalta ja jopa ärsytti!Tein itselleni listaa asioista, jotka saavat luovuuden heräämään ja laskevat stressitasoa. Sain listaani yhden sanan: metsä. Metlan tutkimuksissa on selvitetty, että jo viisi minuuttia metsässä riittää kohentamaan mielialaa. Itse koen metsälenkeillä ja metsässä oleillessani rauhoittuvani jopa paremmin, kuin meditaation tai joogan avulla. Olen luonteeltani tekijä – metsässä voin kulkea, puuhastella, nuotioida ja löytää tekemisen kautta rauhaa.Julistin lomani ajaksi metsäviikon. Metsäviikolla vietin joka päivä aikaani metsässä yksin tai yhdessä – perheen tai ystävien kanssa. Puiden halailun sijaan keskityin kuuntelemaan, hengittämään ja hymyilemään. Ensin partiolaistakin paleli ja syksyinen sää ärsytti. Pipo kutitti, aurinko loisti poissaolollaan ja sumun seasta ei Levitunturia meinannut erottaa ollenkaan.

Kolmantena päivänä huomasin jo aamulla odottavani metsän rauhaa. Kaipasin rauhallista hiljaisuutta, ajatusten selkeyttä ja hyvää tuulta. Aamukahvi maistui nuotiolla paremmalta, kuin aikoihin kiireisen reissusyksyn aikana.


Viikon viimeisinä päivinä huomasin, että lyhytkin pyrähdys lähimetsässä herätti uusia ajatuksia – pohdin mielessäni pyörineitä asioita ja ongelmia aivan uusien näkökulmien kautta. Metsäviikko oli tuonut perspektiiviä ja järjestystä ajatuksiin.

Metsäviikko taitaa jäädä tapoihin pysyväksi osaksi syksyä, miksei muitakin vuodenaikoja. Valo, happi, hiljaisuus ja etäisyyden ottaminen arkeen sopivat minulle. Viikon jälkeen koen olevani levänneempi ja levollisempi – silmäpussitkin ovat pienentyneet. Zen!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti