lauantai 12. marraskuuta 2016

Onks sil välii – isossa kuvassa?

Perheen teini on oppinut uuden termin: iso kuva. Asioita pohditaan nykyään isossa kuvassa, mietitään isoa kuvaa, etsitään syitä ja seuraksia isossa kuvassa. Vanhemmalle tämä on viime viikkoina käynyt välillä hieman turhauttavaksi.

"Äiti, onks sil välii isossa kuvassa, että mitä mä seiskaluokan uskonnon kokeesta saan? Yhdestä niistä!"

"Äiti, isossa kuvassa sillä ei oo väliä oliko mulla siisti huone vaan sillä, oliko mulla kivaa kavereiden kanssa."

"Isossa kuvassa tää meidänkin perhe on aika pieni ja mitätön, jos maailmankaikkeutta mietitään."

"Trumpin valinta ei kyllä isossa kuvassa varmaan muuta mitään."Eilen satoi Oulussa ensimmäinen kunnon lumi maahan. Kuulas auringonpaiste houkutteli ulkoleikkeihin ja kolaamaan. Pihatiemme on vain joitakin kymmeniä metrejä pitkä, mutta kyllä siinä pukkaamista käsipelillä riittää. Nuorempi tarttui lapioon, teiniä lumityöt ärsyttivät.

"Mä teen lumilyhdyn. Isossa kuvassa se on paljon parempaa ajankäyttöä ja ilahduttaa sua illalla. Lumi sulaa kuitenkin keväällä tolta tieltä pois."

Puuskuin ja puhisin, kun pukkasin lumia ja teini käytti tunteroisen koettaen pyöritellä lumilyhtyyn palloja hauraasta pakkaslumesta. Vasta illalla huomasin, että jokin viisauden jyvä oli nuoren sanoissa kuitenkin –  vaivalla tehty lumilyhty loisti kauniisti portaalla ja ilahduin.Tänään raahasin kauppakasseja autosta sisään. Eteisessä pisti nenään ällö haju: teinipoikien kengät olivat levällään lattialla. Huomasin miettiväni mielessäni automaattisesti, oliko ärtymykselläni isossa kuvassa mitään merkitystä? Jos korottaisin nyt ääntäni ja kiljuisin kengistä ja hajuista, saavuttaisinko jotain hyvää isossa kuvassa?

Iso kuva tarttuu.

Teini korjasi kengät pois, minä siivosin eteisen imurilla ja luutulla. Hyvä siitä tuli, vaikkei siistillä eteisellä isossa kuvassa taida olla paljon merkitystä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti